Skip to content

Ude godt men hjemme bedst

Jeg er netop kommet hjem, efter den skønneste forlængede weekend, i vores lejlighed i Spanien. Jeg har været afsted med to veninder og min søster. Jeg elsker Spanien af rigtig mange grunde, bla. kan jeg godt lide klimaet. Jeg kan mærke at min krop er knap så øm, når jeg er befinder mig i Spanien skønne klima. Udover det, elsker jeg at tingene ikke går så stærkt. Der er tid nok og folk ræser ikke rundt (ikke engang op til deres højtider). Det er på ingen måder, fordi de er lalleglade eller dovne, de har bare tid nok! Jeg elsker at spanierne ynder at handle friske råvarer, i det omfang de har brug for det, og at de stadig går på markedet hver søndag, for at handle.

Men på trods af, at landet bugner med friske råvarer, synes jeg altid at have følelsen af, at glæde mig lidt til, at komme hjem i mit eget køkken igen. Det kan være fordi, at jeg er mere sikker i mit danske køkken og derfor ikke helt tænker så meget over sammensætninger osv. Det kan selvfølgelig også være, at når man er på ferie, slapper man af. Jeg elsker at sidde på marinaen og spise min morgenmad, frokost eller aftensmad og dermed (selvfølgelig) også lukker øjenene for, hvor få fibre, for meget gluten osv der er i retterne. Det gør jeg! og derfor fortæller min krop mig det, helt af sig selv, at nu er det det vidst tid, til at finde tilbage på sporet igen, og forsyne hele motorrummet med den næring den har brug for, for at maskineriet kører så gnidningsfrit som muligt.

Mange mennesker tror, at  på baggrund af min uddannelse til ernæringsterapeut, og min blog med fokus på sund, ordentligt og nærende kost, at jeg er fanatisk med det jeg spiser. Lad mig slå det fast een gang for alle, at det er jeg på ingen måde! Jeg elsker hotdogs, blandselv snold og hjemmebagte kanelsnegle. Men i min verden, handler det om balance. Jeg ved selvfølgelig godt, at jeg ikke skal spise kanelsnegle hver dag. Jeg ved også godt, at jeg er nødt til at spise det kroppen skal bruge til at fungere, som fedt, proteiner og kulhydrater, samt vitaminer og mineraler. Jeg har også besluttet mig for, at vi spiser økologisk og så vidt muligt, kun mad lavet fra bunden. Igen er jeg ikke fanatisk, da jeg jo gerne spiser mayonnaise og remoulade 🙂 Jeg føler bare at vi er nødt til at tage ansvar for os selv og vide hvad det er vi putter i munden. I min verden tror jeg ikke på ekstreme kure, men tror på, at man skal finde sin egen balance, og selvfølgelig kan man blive nødt til, at skære fødevarer væk, som man reagerer negativt på.

Balancen for mig, er fx det som opslaget her, er dukket op af, nemlig at vi skal holde ferie og nyde det. Dvs at man også skal NYDE den is man har købt, som måske fik en kugle ekstra, fordi paletten af smagsvarianter i disken, blev for overvældende. Spis den og nyd den, og lad være med at dunke dig selv i hovedet bagefter, med dårlig samvittighed. Dårlig mad + dårlig samvittighed = dobbeltkonfekt, og der er ingen grund til, at sparke til kroppen to gange i rap, vel? Jeg har ikke spekuleret på fibre og proteiner på min lille getaway, men kan mærke, at det skal jeg så bare lige have lidt ekstra fokus på, nu når jeg er hjemme igen, FORDI JEG HAR LYST og ikke fordi en dårlig samvittighed, stikker til mig.

Mit gode tirsdagsråd til alle jer, er;

  • Spis økologisk
  • Spis råvarer i sæson
  • Forsøg at lave mad fra bunden (man kan sagens lave mad fra bunden, der ikke tager hele dagen)
  • Forsøg med frugt istedet for kage, til firmahygge, og evt. lav en fast “kage” dag 🙂
  • Liv en madplan og køb ind efter den. Den sparer dig penge og den lærer dig at holde fast i noget, så man ikke tyr til lette løsninger.
  • Prep din mad, hvis du har en travl hverdag. Snit og hak på forhånd, så det blot er at tage ud af køleskabet og gå i gang.

Jeg ønsker jer alle en dejlig dag 🙂

Anja Lindberg Petersen