Glutenfri grovboller
Jeg har været på glutenfrit bagekursus hos Karina Baagø hvor vi lærte at bage SÅ meget lækkert brød. De her boller bagte vi i en lidt anden version på kurset, men med Karinas teknikker. Grovbollerne rører jeg sammen om aftenen, former dem til boller og lader dem stå natten over, så de er klar til at komme i ovnen om morgenen. UHM siger jeg bare, de får den lækreste krumme og sprødeste skorpe.
til ca. 12 boller skal du bruge:
6 dl lunken vand
50 g. gær (du kan sagtens nøjes med mindre gær, hvis de hæver over natten, alternativt kan du bruge surdej)
3 spsk fiber husk (den gule)
1 tsk salt
3/4 dl olivenolie
1/2 dl sesamfrø
1 dl hørfrøkerner
1/2 græskarkerner
1 dl majsmel
1 dl boghvedemel
2 dl fuldkornsrismel
3 dl hirseflager
olie til pensling
krydderurter og eller flagesalt
Rør gær ud i vandet og tilsæt husk lidt efter lidt imens der piskes eller røres. Når al husk er tilsat, røres kraftigt på maskinen i ca 10 min.
Rist kerner på en tør pande, til de er gyldne.
Rør salt, olie og kerner grundigt ind i dejen.
Bland meltyperne, og tilsæt lidt af gangen i dejen. Det er vigtigt at melet blir arbejdet meget grundigt ind i dejen. Når alt melet er rørt ind i dejen, skruer du op på fuld hastighed i ca. 10 min.
Lad dejen hæve i 30 min, og tag derefter en kniv og skær stykker af dejklumpen. På den måde bevarer du bedst brødets luftighed, fremfor at slå den ned.
Lad bollerne hæve 30 min eller længere og bag på 230º varmluft i ca. 20 min. Bollerne skal være gyldne og lyde hule i bunden.